امریکاییها روز دوشنبه ۱۵ جنوری (۲۵ جدی) با برگزاری رسم گذشت، مراسم دعاخوانی و کار داوطلبانه از مارتین لوترکینگ، رهبر فقید آزادی مدنی در امریکا، بزرگداشت میکنند.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات، در کار داوطلبانه با یک سازمان خیریه در شهر فلادولفیا ایالت پنسلوانیا شرکت کرد و کاملا هریس، معاوناش، در مراسمی به مناسبت یادبود از کینگ در کارولینای جنوبی سخنرانی خواهد کرد.
قصر سفید گفته است که هریس در این سخنرانی مردم را ترغیب خواهد کرد تا در مبارزه بر ضد بیعدالتی و حملات بر آزادیهای بنیادین، صدای شان را بلند کنند.
امریکاییها در سومین دوشنبه جنوری هر سال از روز مارتین لوتر کینگ جونیر بزرگداشت به عمل آورده و یاد مبارزات او در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ را زنده نگهمیدارند که با سازماندهی تظاهرات مسالمتآمیز خواستار توقف تبعیض نژادی، مساوات و حق رایدهی برای سیاهپوستان امریکایی شد.
جنبش مدنی کینگ
کلید موفقیت جنبش حقوق مدنی به رهبری کینگ، رویکرد تظاهرات مسالمت آمیز و عاری از خشونت وی بود. کینگ گفته بود که مبارزات وی از مهاتما گاندی، رهبر هند، الهام گرفته است.
اعتراض حقطلبانه و عاری از خشونت کینگ در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برای گرفتن حق رای به شهروندان سیاهپوست امریکا و پایان بخشیدن به تبعیض نژادی، راه را برای تصویب دو قانون مهم در ایالات متحده- قانون حقوق مدنی سال ۱۹۶۴ و حق رای دهی سال ۱۹۶۵- باز کرد.
داکتر کینگ در سال ۱۹۵۵ زمانی به عنوان چهرۀ برجستۀ جنبش حقوق مدنی ایالات متحده امریکا تبارز کرد که تحریم بسهای عامه را در شهرمونتگمری ایالت الاباما برای سیاهپوستان به موفقیت رهبری کرده و شاروالی را مجبور به پایان دادن تبعیض در جدا ساختن مسافران سیاهپوست از سفید پوست در بسهای شهری کرد.
ترور کینگ
رهبر جنبش مدنی امریکا در اپریل سال۱۹۶۸ زمانیکه هنوز ۳۹ سال داشت در شهر ممفیس ایالت تینیسی، جایی که برای کمک به اعتصاب کارگران سیاهپوست رفته بود، ترور شد. چهار روز پس از کشته شدن آقای کینگ، یک عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده پیشنهاد کرد تا یک روز سال به بزرگداشت از وی رخصتی عمومی باشد.
اینکار ۱۵ سال طول کشید تا اینکه پس از تقاضاهای مکرر میلیونها شهروند امریکا، کانگرس ایالات متحده در سال ۱۹۸۳ رخصتی عمومی را به یادبود از وی تصویب کرد و رونالد ریگن، رییس جمهور آن وقت ایالات متحده، آن را توشیح کرد.
مارتین لوترکینگ تنها شخصی در تاریخ ایالات متحده است که رییس جمهور نبوده، اما سالروز تولد وی رخصتی ملی است. تا نزدیک به دو دهه از این روز در تمام ایالتهای امریکا تجلیل نمیشد و در سال ۲۰۰۰ بود که در تمام ۵۰ ایالت امریکا از این روز بزرگداشت به عمل آمد.
نکات جالب
مارتین لوتر کینگ نخستین شخص سیاهپوست بود که در سال ۱۹۶۳ به صفت "مرد سال" از سوی مجلهٔ تایم نامگذاری شد؛ او در آن زمان این ارجگذاری را مدیون تمام جنبش مدنی امریکا دانست.
سخنرانی مشهور و تاریخی کینگ زیر نام "من رویایی دارم" در اگست ۱۹۶۳در شهر واشنگتن دیسی ایراد شد. برای شنیدن این سخنرانی بیش از ۲۵۰هزار امریکایی، اعم از سیاهپوستان و سفیدپوستان، گردهم آمدند. قرار بود این سخنرانی با عنوان دیگر و از روی متن ایراد شود، اما کینگ متن قبلی را کنار گذاشته و آرمانهایش را برای ختم تبعیض و تامین برابری و عدالت مدنی ایراد کرد.
مارتین لوترکینگ در ۱۵ سالگی در کالج شامل و به صفت مبلغ مسیحی فارغ شد. او سپس در رشتهٔ دینشناسی و فلسفه به تحصیل ادامه داد و در همان زمان بود که از آموزهها و مبارزات مسالمت آمیز مهاتما گاندی الهام گرفت و برای تغییرات اجتماعی و مدنی راه مبارزهٔ عاری از خشونت را در پیش گرفت.
بر اساس اطلاعات مرکز کینگ، مارتین لوتر کینگ در طول مبارزاتاش به دلایل مختلف از اتهام سرپیجی مدنی گرفته تا برگزاری بدون جواز تظاهرات و رانندگی با سرعت ۳۰ مایل در ساحهای که حد مجاز سرعت ۲۵ مایل است، کم از کم ۳۰ بار بازداشت شد.
تا زمان مرگش، مارتین لوترکینگ جوانترین دریافت کنندهٔ جایزه صلح نوبل بود. او در سال ۱۹۶۴ زمانیکه ۳۵ ساله بود این جایزه را دریافت کرد.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، رویترز و مجلهٔ تایم استفاده شده است.
گروه