برنامۀ جهانی غذا در افغانستان از ادامۀ بستهماندن گذرگاه تورخم ابراز نگرانی کرده و گفته است که با انسداد این گذرگاه، کم از کم ۴۷ موتر حامل مواد غذایی سازمان ملل متحد در آن سوی مرز تورخم و شهر پشاور پاکستان گیر ماندهاند.
این ادارۀ ملل متحد روز چهارشنبه ۱۲ مارچ (۲۲ حوت) با نشر گزارشی گفته است که این موترهای باربری حامل ۱۲۰۰ تن کمکهای بشری به ویژه مواد غذایی اند که شمار زیاد آن در مرز تورخم متوقف شدهاند.
مرزبانان پاکستانی، گذرگاه تورخم را به تاریخ ۲۱ فبروری (سوم حوت) به روی مردم و تجارت مسدود کرده و طالبان دلیل این کار را تلاش برای ایجاد پوسته توسط مرزبانان این گروه در نزدیکی مرز عنوان کردند
به گفتۀ ملل متحد در صورت بازگشایی گذرگاه تورخم، روند از سرگیری انتقال کمکهای بشری به شمول مواد غذایی به افغانستان از انبار برنامۀ جهانی غذا در شهر پشاور پاکستان از سر گرفته خواهد شد.
انسداد گذرگاه تورخم در سه هفتۀ گذشته، مشکلات زیادی را به مسافران و به ویژه بیماران به وجود آورده و در روزهای اخیر شماری از مسافران گفتهاند که صدها نفر در دو طرف مرز انتظار بازگشایی این گذرگاه را میکشند.
همچنان تاجران افغان و پاکستانی گفته اند که در این مدت، حدود ۵۰۰۰ موتر باربری در دو طرف این مرز گیر مانده و ادامه بستهماندن این گذرگاه به تجارت میان دو کشور آسیب میرساند.
توزیع کمکها به نیازمندان افغان
برنامۀ جهانی غذا از ادامۀ کمکها به نیازمندان در افغانستان خبر داده و گفته است که این ادارۀ ملل متحد تنها در جریان ماه گذشته میلادی، برای ۶.۱ میلیون نفر در سراسر این کشور رسیدگی کرده است.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، در جریان ماه فبروری بیش از ۵۰ میلیون تن غذا و ۱۸.۷ میلیون دالر به افراد آسیبپذیر توزیع شده است.
بر بنیاد معلومات ملل متحد، تنها در ماه گذشته میلادی، بیش از ۲۵۰۰ تن مواد غذایی به ویژه مواد مغذی برای ۱.۶ میلیون کودک زیر سن پنج سال و مادران شیرده به هدف جلوگیری از مبتلا شدن آنان به بیماری سوتغذیه توزیع شده است.
این در حالی است که به تازگی سازمان ملل متحد از تاثیرات منفی کاهش بودجه برای ارایه کمکهای بشردوستانه به نیازمندان افغان هشدار داده و گفت که افغانستان پس از سودان، دومین کشور آسیب دیده در جهان است که نیمی از جمعیت آن وابسته به کمکهای بشری اند.
استیفن دوجاریک، سخنگوی منشی عمومی سازمان ملل متحد به تاریخ ششم مارچ (۱۶ حوت) به خبرنگاران گفت که در جریان سه ماه نخست امسال، حدود ۱۵میلیون نفر – از هر سه افغان یکی آن – سطح بالای ناامنی حاد غذایی را تجربه خواهند کرد.
برگشت گروه طالبان به قدرت میلیونها نفر را در افغانستان به سوی فقر و گرسنگی سوق داد. یکی از دلایل عمدۀ این وضعیت، کاهش و یا توقف کمکهای خارجی برای این کشور بوده است.
اعمال تعزیرات بر مقامات طالبان، توقف معاملات بانکی و مسدود شدن میلیاردها دالر از ذخایر ارزی افغانستان، دسترسی به نهادهای جهانی و پولهای خارجی که قبل از خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو، اقتصاد وابسته به کمکها را حمایت میکرد، قطع کرده است.
همچنان اخیراً دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفت که از آغاز ماه جنوری تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی، کم از کم ۲۰.۴ میلیون نفر در افغانستان حل اقل یک نوع کمک بشری دریافت کردهاند.
به گفتۀ اوچا، در این مدت، ۳.۴ میلیون نفر دیگر در سراسر افغانستان تا سه نوع کمکهای بشردوستانه به دست آوردهاند.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ پنجم مارچ (۱۵ حوت) با نشر گزارشی گفت که از این میان، ۱۴.۹ میلیون نفر، یعنی ۷۳ درصد، تنها از کمکهای غذایی در سراسر افغانستان مستفید شدهاند.
گروه