سازمان جهانی صحت با نشر گزارشی از افزایش مرگ و میر بیماران طرق تنفسی در افغانستان خبر داده و گفته است که تنها در ماه جنوری ۲۰۲۵ میلادی، ۵۰۶ نفر جان در این کشور در اثر ابتلا به بیماریهای تنفسی باخته اند.
این نهاد ملل متحد روز سهشنبه چهارم مارچ (۱۴ حوت) گفت که در جریان ماه جنوری، بیش ۲۰۶هزار نفر در افغانستان به بیماریهای طرق تنفسی به ویژه سینهبغل مبتلا شدهاند که ۵۰۶ نفر آنان جان باخته اند.
بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، شمار بیماران طرق تنفسی در افغانستان در ماه جنوری در مقایسه با ماه دسمبر ۲۰۲۴ میلادی، ۵۴ درصد افزایش یافته است.
سازمان جهانی صحت افزوده است که همزمان با افزایش مبتلایان عفونت حاد تنفسی به شمول سینهبغل، نیاز است تا مراقبتهای صحی به بیماران در سراسر افغانستان افزایش یابد.
این سازمان همچنان بر تداوم واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه برای کاهش تاثیر بیماریهای طرق تنفسی در افغانستان تاکید کرده است.
در گزارش آمده است: "در جنوری ۲۰۲۵، سازمان جهانی صحت پیشرفتهای قابل ملاحظهای را در بخش مراقبتهای بهداشتی در افغانستان ایجاد کرد، از ۱۳۱ مرکز صحی ابتدایی در۲۰ ولایت حمایت کرد و نه شفاخانه را که شامل شفاخانهها برای امراض عفونی، حالات اضطراری و صحت روانی بود، در هفت ولایت بهبود بخشید."
افزایش واقعات سرخکان
سازمان جهانی صحت گفته است که هزاران واقعۀ جدید بیماری سرخکان را در سراسر افغانستان به ثبت رسانیده که واقعات این بیماری در مقایسه با ماههای گذشتۀ آن افزایش چشمگیری داشته است.
بر بنیاد گزارش این سازمان، تنها در ماه جنوری امسال، هفت هزار و ۳۰۳ مورد مشکوک ابتلا به بیماری سرخکان به ثبت رسیده که در مقایسه با ماه دسمبر ۲۰۲۴ میلادی، ۷۱.۴ درصد افزایش را نشان میدهد.
به گفتۀ سازمان جهانی صحت در این ماه، ۴۲ مورد مرگ مرتبط به این بیماری در سراسر افغانستان به ثبت رسیده است.
این در حالی است که پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که با نزدیک شدن فصل زمستان و افزایش سرما در نقاط دوردست افغانستان، مشکلات صحی به ویژه بیماریهای طرق تنفسی در میان بزرگسالان و کودکان بیشتر خواهد شد.
به گفتۀ این سازمان به دلیل محدودیتهای طالبان، دسترسی زنان و دختران در افغانستان به خدمات صحی محدود شده است.
این سازمان همچنان گفته بود که ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان که بیش از نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، به کمکهای بشری نیاز دارند. به گفتۀ این سازمان، ۱۲.۴ میلیون نفر در افغانستان مصوونیت غذایی ندارند و از این میان، ۲.۹ میلیون نفر سطح بلند گرسنگی را تجربه میکنند.
سازمان جهانی صحت با اشاره به کاهش بودجه کمکهای بشری در افغانستان، گفته بود که در حال حاضر کم از کم، ۷۰۰هزار کودک مبتلا به سوتغذیه در این کشور به تداوی حیاتی دسترسی ندارند و این بیماری از کودکان قربانی میگیرد.
سازمان جهانی صحت گفته بود که رقم کودکان مبتلا به سوتغذیه در افغانستان به ۲.۹ میلیون نفر رسیده و از میان، ۸۵۰هزار آن به سوتغذیۀ شدید مبتلا اند.
گروه