برنامۀ جهانی غذا که برای اکثر کودکان در مکاتب افغانستان مواد غذایی تهیه میکند، گفته است که در سه سال حاکمیت طالبان بر این کشور، دختران دانشآموز تنها در دورۀ ابتدایی مکاتب آموزش دیدهاند.
این ادارۀ ملل متحد ناوقت روز دوشنبه دهم مارچ (۲۰ حوت) گفته است که در ادامۀ تلاشها برای تهیه مواد مغذی به دانشآموزان افغانستان، تنها در سال ۲۰۲۴ برای بیش از یک میلیون کودک دختر و پسر که مصروف آموزش در مکاتب بودهاند، مواد غذایی فراهم کرده است.
برنامۀ جهانی غذا گفته است که این کمکهای غذایی به همکاری شرکایش در سراسر افغانستان به دانشآموزان دورۀ ابتدایی در این کشور توزیع شده است.
طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، زنان و دختران را از آموزش به سویهٔ بالاتر از صنف ششم و کار در سازمانهای دولتی و غیرحکومتی، سیر و سفر آزادانه، رفتن به پارکهای عمومی، ورزشگاهها، حمامهای عمومی و آرایشگاهها محروم کردند.
برنامۀ جهانی غذا افزوده است که به همکاری مالی اتحادیۀ اروپا و برخی از سازمانها و کشورها، روند توزیع مواد غذایی را به دانشآموزان دختر و پسر در افغانستان تشدید بخشیده و هر سال دهها هزار کودک را تحت پوشش این برنامه قرار میدهد.
در این حال، نمایندگی اتحادیۀ اروپا در افغانستان به مناسبت روز همبستگی زنان جهان گفته است که به کمکهایش برای رسیدگی به نیازمندان به ویژه تهیه مواد مغذی برای کودکان دانشآموز در افغانستان ادامه میدهد.
این اتحادیۀ نیز گفته است که در سال گذشته برای بیش از یک میلیون کودک دانشآموز دختر و پسر در افغانستان مواد غذایی توزیع شده است.
به گفتۀ اتحادیۀ اروپا، این برنامه به هدف افزایش علاقمندی کودکان به مکاتب، جلوگیری از افزایش واقعات سوتغذیه و کاهش فقر و گرسنگی روی دست گرفته شده است.
بر بنیاد معلومات ملل متحد، بیشتر این کمکها به دانشآموزان در مکاتب، مواد غذایی سرشار از پروتین، چربی، ویتامین و مواد معدنی بوده که برای بهبود وضعیت کودکان کمک میکند. ملل متحد توزیع مواد غذایی به دانشآموزان در مکاتب افغانستان را یکی از راههای اساسی مبارزه با سوتغذیه حاد عنوان کرده است.
این در حالی است که محرومیت دختران در افغانستان در بیشتر از سه سال گذشته، با واکنشهای زیادی مواجه شده و جامعۀ جهانی به ویژه مقامهای سازمان ملل متحد از ادامۀ بستهماندن مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران دانشآموز انتقاد کردهاند.
روزا اوتنبایووا، نمایندۀ ویژۀ منشی عمومی ملل متحد در امور افغانستان، روز گذشته بار دیگر در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، پالیسیهای سختگیرانه و اعمال محدودیتها بر زنان و دختران در افغانستان را برشمرد.
اوتنبایووا به صورت خاص از ادامهٔ محرومیت دختران از تحصیل یاد کرد و گفت که این وضعیت یکی از نگرانیهای جدی جامعهٔ بینالمللی نسبت به عملکرد طالبان در افغانستان است.
او همچنین گفت که تلاشهای بینالمللی از جمله سازمان همکاری اسلامی و شرکای منطقهای که در مورد وضع محدودیت طالبان بر زنان و دختران، نگرانی عمیق دارند، نتایج اندکی داشته است.
اوتنبایووا با اشاره به تلاشهای سازمان همکاری اسلامی، از جمله اعزام هیاتی به کابل برای ترویج اعلامیه جده در مورد حقوق زنان در اسلام و نشست اسلامآباد در مورد حق تحصیل دختران در جوامع اسلامی، تاکید کرد که این اقدامات و رویدادهای دیگر نشان میدهند که محدودیتهای طالبان، از جمله ممنوعیت تحصیل دختران، "هیچ مبنای اسلامی ندارد."
او همچنین با اشاره به محرومیت دختران از ادامه تحصیل در رشته طب تاکید کرد که این وضعیت بحران را به ویژه برای زنان و دختران در افغانستان تشدید میکند و در نهایت سبب افزایش مرگومیر مادران و نوزادان خواهد شد.
گروه