لینک های دسترسی

Breaking News

منیر اکرام به خاطر اظهارات‌اش مبنی اینکه وضع محدودیت بر زنان در افغانستان ناشی از فرهنگ‌ پشتون‌ها است، معذرت خواست


منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد
منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد

منیر اکرم، نمایندهٔ پاکستان در ملل متحد، روز جمعه سوم فبروری (۱۴ دلو) به خاطر اظهارات‌اش مبنی بر اینکه محدودیت وضع شده بر زنان در افغانستان ربطی به دین نداشته و برخاسته از فرهنگ پشتون‌ها است، عذرخواهی کرد.

اکرم در تویتی نوشته است که حرف‌هایش بازتاب دهندهٔ‌ موقف دقیق پاکستان نیست و از آنچه در مورد وضع محدودیت زنان و دختران در افغانستان گفته است، عذرخواهی می‌کند.

او در ادامه این پیام در صفحهٔ رسمی تویترش نوشته است که به خاطر صدمه‌ٔ ناشی از اظهارات‌اش که در نشست پیرامون وضعیت بشری در افغانستان در مقر اصلی سازمان ملل متحد وارد شده است، معذرت می‌خواهد.

اکرم افزود: "من اشتباه کردم و حرف‌هایم موقف پاکستان را به درستی بازتاب نمی‌دهد. من احترام عمیق به فرهنگ پشتون دارم. انکار دسترسی زنان و دختران به آموزش نه اسلامی است و نه فرهنگ پشتون."

نمایندهٔ پاکستان در ملل متحد روز چهار‌شنبه اول فبروری (۱۲ دلو) گفته بود که محدودیت وضع شده بر زنان در افغانستان ربطی به دین نداشته و برخاسته از فرهنگ پشتون‌ها است، اما سرپرست نمایندگی افغانستان این ادعا را رد کرد.

اکرم در نشستی پیرامون وضعیت بشری در افغانستان در مقر سازمان ملل متحد، حکومت طالبان را، حکومت موقت افغانستان خواند و گفت: "به نظر من، محدودیت‌هایی که از سوی حکومت موقت افغان بر زنان وضع شده بیشتر برخاسته از دید دینی نبوده، بلکه از فرهنگ عجیب و غریب پشتون‌ها است."

او اضافه کرد که فرهنگ پشتون‌ها ایجاب می‌کند که زنان باید در خانه‌‌ها نگهداری شوند و به گفتهٔ او این واقعیتی از فرهنگ افغانستان بوده که از صد‌ها سال به اینسو ادامه داشته است.

در واکنش به این اظهارات، نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در ملل متحد در این نشست گفت که طالبان افغان نیز موضوع فرهنگ را بهانه می‌آورند تا از آموزش دختران و کار زنان جلوگیری کنند، اما او‌ گفت که این فرهنگ مردم افغانستان نیست.

فایق افزود: "می‌خواهم بگویم که اعمال طالبان ریشهٔ اسلامی ندارد و برخلاف اسلام است، اما ربطی به فرهنگ افغانستان نیز ندارد. من با برادر عزیزم منیر اکرم موافق نیستم. این هیچ زمانی فرهنگ مردم افغانستان، حتا از قوم پشتون نبوده است."

او افزود که متاسفانه در ساحاتی که در طول ۲۰ سال گذشته در کنترول طالبان قرار داشت، آنان مکاتب را در آن آتش می‌زدند و دختران و حتا پسران را نمی‌گذاشتند مکتب بروند.

سرپرست نمایندگی افغانستان افزود: "حتا در وزیرستان شمالی در پاکستان، جاییکه اکثریت باشندگان آن اقوام پشتون اند، هیچ زمانی نشنیده‌ایم که به دختران شان اجازهٔ رفتن به مکتب را نداده باشند."

اظهارات اکرم واکنش برخی از نخبگان حکومت پیشین افغانستان را نیز بر انگیخت. امرالله صالح، معاون رییس جمهور پیشین افغانستان، در واکنش به اظهارات سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد در تویتی نوشته است که "اول مدرسه های زیر حمایت ISI را اکثراً از جوانان پشتون پر ساختند، آنها را با نصاب ضد ترقی شستشوی مغزی دادند، بعد به عنوان اسلحه ضد دولت کار گرفتند و حالا به نقل از همان نصاب مدرسه‌ای و نیابتی های خودشان میگویند پشتون ضد تعلیم است بی هیچ نظر سنجی . این ادبیات ISI است نه از جامعه."

طالبان پس از آنکه در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر در افغانستان مسلط شدند،‌، به طور روز افزون محدودیت‌های سختگیرانه‌ را بر زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع کرده و آنان را نه تنها از کار در دفاتر دولتی و سازمان‌های غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مکتب ودانشگاه نیز منع کرده اند.

در تازه‌ترین اقدام،‌ وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به دانشگاه‌های خصوصی دستور داد که تا "امر ثانی" به دختران اجازه ندهند در آزمون کانکور این دانشگاه‌ها اشتراک کنند. این دستور در حالی صادر شده که قرار است دانشگاه‌های خصوصی در افغانستان ماه فبروری امتحان کانکور را برگزار کنند.

طالبان فقط دختران را تا صنف ششم اجازه رفتن به مکتب می‌دهند. علاوه بر آن، زنان از رفتن به پارک‌های تفریحی،‌ حمام عمومی و کلپ‌های ورزشی، نیز منع شده اند.

XS
SM
MD
LG