لینک های دسترسی

Breaking News

دیدبان حقوق بشر: طالبان منتقدان خود را هدف قرار می‌دهند


دیدبان حقوق بشر می‌گوید که طالبان حملات انتقام‌جویانه را افزایش داده و منتقدان خود را هدف قرار می‌دهند.

دیدبان حقوق بشر روز جمعه ۳۰ جولای (هشتم اسد) در بیانیه‌ای گفته است که با وجود ادعای طالبان مبنی بر اینکه جنگجویان شانرا به خویشتنداری و حوصله‌مندی دستور داده اند، این گروه کارمندان دولتی، نیروهای امنیتی و حتا آقارب آنان را بازداشت و اعدام کرده اند.

در یکی از تازه ترین موارد، شماری از افراد مسلح طالبان، نظر محمد مشهور به خاشه جوان،‌ طنزپرداز قندهاری را به تاریخ ۲۲ جولای از خانه‌اش در جنوب قندهار ربوده و او را مورد ضرب وشتم قرار داده و سپس به ضرب گلوله کشتند.

گفته می‌شود که نظر محمد در صفوف نیروهای پولیس نیز وظیفه انجام می‌داد، اما بیشتر طنزپردازی می‌کرد و در شبکه‌های اجتماعی دوستداران زیادی داشت.

پس از انتشار ویدیو ضرب وشتم خاشه جوان در شبکه‌های اجتماعی طالبان اعتراف کردند که دو جنگجوی آنان او را کشته اند.

پتریشیا گاسمن، مسوول بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر گفت: "ظاهراً طالبان خاشه جوان را بخاطری اعدام کردند که او رهبران طالبان را مسخره می‌کرد. قتل او و سایر بدرفتاری‌های اخیر نشان می‌دهد که فرماندهان طالبان می‌خواهند تا کوچکترین انتقاد یا اعتراض را با خشونت از بین ببرند."

فعالان حقوق بشر در قندهار می‌گویند که در روستاهای اطراف مرکز این ولایت، فرماندهان طالبان شمار زیادی از افرادی را که با دولت یا پولیس ارتباط داشتند، بازداشت کرده اند.

در یک مورد دیگر، جنگجویان طالبان به تاریخ ۱۶ جولای دو مرد را که برادرانشان با ریاست امنیت ملی کار می‌کردند، از خانه‌هایشان در ولسوالی دند ربودند. نزدیکان آن‌ها می‌گویند که از آن زمان هیچ خبری از این دو نفر ندارند.

افزون بر آن در اواسط ماه جولای، بر اساس گزارش یک رسانه، جنگجویان طالبان احمدالله، افسر پیشین پولیس را در سپین‌بولدک بازداشت کردند. از آن به بعد خانواده اش خبری از او ندارند. کاکای احمدالله می‌گوید که طالبان نامه‌هایی ارسال کرده و گفته بودند هر کسی که با دولت یا نیروهای خارجی کار کرده باشد اگر به رهبری طالبان گزارش دهد و "جرم خود" را بپذیرد آسیبی نمی‌بیند.

قوانین بین الملل بشردوستانه اعدام های بدون محاکمه، ناپدید شدن اجباری و سایر بدرفتاری‌ها با بازداشت شدگان را جنایت جنگی شمرده و آن را منع می‌کند. براساس قوانین بین المللی، بازداشت غیرنظامیان و حملات تلافی جویانه نوع مجازات جمعی بوده و ممنوع می‌باشد.

خانم گاسمن گفت: "رهبری طالبان همواره این بدرفتاری‌ها را رد می‌کنند، اما این جنگجویانی آن‌ها (گروه طالبان) استند و آنان مسولیت متوقف کردن کشتارها را بر عهده دارند. "

طالبان هنوز در این مورد ابراز اظهار نظر نکرده اند.

واکنش‌ حکومت

پیش از این، حکومت افغانستان نیز از کشتار‌های هدفمند توسط گروه طالبان در ولسوالی سپین بولدک خبر داده بود.

جنرال عمر شینواری، سخنگوی قوای مسلح افغانستان روز دوشنبه ۲۶ جولای (چهارم اسد) در یک کنفرانس خبری در کابل گفت که طالبان در ولسوالی سپین بولدک، چهارصد غیرنظامی را از منازل شان بیرون کرده و ۱۰۰ تن آنان را به ضرب گلوله کشته اند.

حکومت افغانستان گفته است که در این تحقیقات همه جانبه انجام خواهد شد.

لوی سارنوالی افغانستان هفتهٔ گذشته اعلام کرد که تحقیقات مشترکی را در این خصوص راه اندازی می‌کند.

در اعلامیه این اداره آمده است: " لوی سارنوالی جمهوری اسلامی افغانستان به ارگان‌های امنیتی - کشفی هدایت صادر نموده است تا در هماهنگی با ریاست سارنوالی مبارزه با جرایم بین‌المللی، این رویداد را در پرتو قوانین نافده کشور به گونه همه‌جانبه بررسی نموده و یافته‌های خویش را غرض تحقیق و تعقیب عدلی و مجازات مرتکبین آن، با این اداره شریک سازد".

لوی سارنوالی افغانستان همچنان گفته است که به گلوله بستن صد تن در سپین بولدک ولایت قندهار مطابق به "معاهدات بین‌المللی مصداق بارز جرایم بین‌المللی و مطابق کود جزای افغانستان تحت جرایم نسل‌کشی و جنایت جنگی جرم‌انگاری" شده است.

گزارش حقوق بشر

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با نشر گزارشی گفته است که طالبان پس از تصرف ولسوالی سپین بولدک ولایت قندهار دست به کشتار غیرنظامیان و غارت و چپاول اموال مردم زده اند.

در این گزارش که روز پنجشنبه ۲۹ جولای (هفتم اسد) نشر شد آمده است که طالبان "بدون اعتنا و التزام به قواعد حقوق بشردوستانۀ بین‌المللی" اقدام به کشتار و غارتگری کرده اند؛ اقدامی که به باور این کمیسیون "می‌تواند جنایت جنگی" باشد.

طالبان به تاریخ ۲۳ سرطان سال روان ولسوالی سپین بولدک را تصرف کردند و بر اساس یافته‌های کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان این گروه پس از تعقیب و شناسایی کارمندان پیشین و برحال و نیز حامیان حکومت "افراد یاد‌شده را از خانه‌های‌شان بیرون کردند و به‌قتل رساندند".

گروه طالبان این گزارش‌ها را رد کرده و آن را "افواهات" خوانده است. اما کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته است که تا کنون هویت ۴۰ نفر که توسط طالبان در سپین بولدک کشته شده اند، شناسایی شده است.

این در حالی است که گروه‌های مدافع حقوق بشری ابراز نگرانی کرده اند که طالبان "نظام" دلخواه خود را در مناطقی که اخیراً تصرف کرده اند پیاده کرده و حقوق بشر در آنجا رعایت نمی‌شود.

XS
SM
MD
LG