انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان به حیث رئیس جمهور ترکیه، واکنش های جهانی را در پی داشته است.
ولادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نخستین رهبر بود که انتخاب آقای اردوغان را برایش تبریک گفت.
رجب طیب اردوغان، با کسب نزدیک به ٥٣ درصد آرا در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه، بار دیگر به عنوان رئیس جمهور آن کشور انتخاب گردید.
وزرای خارجۀ تعداد از کشورهای اروپایی، رئیس جمهور ترکیه را یک "شخص مقتدر" توصیف کرده و گفته اند که چگونگی بهبود روابط انقره با اروپا به خود آقای اردوغان ربط دارد.
حکومت سویدن گفته است که باید به کاستی های دموکراسی ترکیه رسیدگی صورت گیرد و اضافه کرده که بخاطر این کار، باید به رجب طیب اردوغان فرصت داده شود.
در عین حال، تعدادی از تحلیلگران اروپایی به این باورند که انتخاب آقای اردوغان در کاهش تنش میان انقره و غرب و بخصوص در بهبود روابط انقره با پیمان اتلانتیک شمالی یا ناتو، کمک نخواهد کرد.
افزایش صلاحیت ها
با پیروزی در این انتخابات، آقای اردوغان صلاحیت های جدیدی را که سال گذشته طی یک همه پرسی تایید شده بود، در اختیار خواهد داشت.
در صلاحیت های جدید، انتخاب یک یا دو معاون ریاست جمهوری، انتخاب وزرا، تعداد از قضات، اعلام حالت اضطرار و تعدادی از امورات دیگر کشور شامل اختیارات رئیس جمهور خواهد بود.
در کنار افزایش صلاحیت های رئیس جمهور، سیستم دولتی ترکیه نیز به یک سیستم ریاستی مبدل شده و کرسی صدارت عظمی دیگر وجود نخواهد داشت.
بر اساس سیستم جدید، رئیس جمهور همچنان صلاحیت اعلام حالت اضطرار، تعیین بودجه و اتخاذ تصمیم در مورد پالیسی های امنیتی را خواهد داشت.
پیشبرد سریعتر اجندای سیاسی
رجب طیب اردوغان در بیانیه اش پس از پیروزی در انتخابات، گفت که پیام مردم خود را از صندوق های رای دریافت کرده و اضافه کرد که پیشبرد اجندای سیاسی خود را سریعتر خواهد ساخت.
رئیس جمهور منتخب ترکیه همچنان اضافه کرد که مبارزه در برابر دشمنان تروریست کشورش و عملیات نظامی بخاطر آزاد ساختن سوریه، ادامه خواهد داشت.
محرم اینجه، رقیب اصلی اردوغان، باوجود آنکه ابتدا مخالفتش را در برابر نتایج انتخابات ابراز داشت و آن را غیرعادلانه خوانده بود، اما بعداً شکستش را پذیرفت. محرم اینجه، تنها به کسب ٣١ درصد آرا موفق شده است.
انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی که قرار بود سال آینده برگزار شود، همزمان قبل از وقت به روز یکشنبه برگزار شد، و قرار گزارش ها حزب حاکم اسلامگرای "عدالت و توسعه" آقای اردوغان حدود ۴۳ درصد آرا و حزب جمهوریخواه خلق ۲۳ درصد آرا را در انتخابات پارلمانی کسب کرده است.
همچنان حزب دموکراتیک خلق، که از حمایت کردها برخوردار است، حدود ۱۱ درصد آرا را به دست آورده است.