لینک های دسترسی

Breaking News

اوزبیکستان 'کنفرانس بین‌المللی' در مورد وضعیت افغانستان برگزار می‌کند


وزارت خارجهٔ اوزبیکستان در شهر تاشکند
وزارت خارجهٔ اوزبیکستان در شهر تاشکند

اوزبیکستان می‌گوید که در اواخر ماه جولای سال روان میلادی نشست بین‌المللی را در مورد وضعیت افغانستان برگزار می‌کند.

ولادیمیر نوروف، سرپرست وزارت خارجهٔ اوزبیکستان، در نشست وزیران خارجۀ کشورهای مشترک‌المنافع گفت که ثبات سیاسی، امنیت و مسایل اقتصادی افغانستان در این نشست بحث خواهد شد.اما حکومت طالبان هنوز در این مورد اظهار نظر نکرده است.

کارشناسان روابط بین‌الملل می‌گویند که کشورهای آسیای میانه نگران پدیدۀ تروریزم و گسترش تندروی از افغانستان اند و می‌خواهند در مقابل این پدیده بایستند.

سرور جعفری، کارشناس روابط بین‌الملل، به صدای امریکا گفت که کشورهای آسیای میانه می‌خواهند که آسیب‌های ناشی از بی‌ثباتی امنیتی را که متوجه آنان می‌شود، در داخل افغانستان مدیریت کنند و به سوی یک اقدام مشترک در مقابل این تهدید گام بردارند.

این کارشناس روابط بین‌الملل با اشاره به فراهم‌شدن بستر مناسب برای گروه‌های تندرو در داخل افغانستان و همچنان اشتراک فکری آن گروه‌ها با حکومت طالبان گفت: "این نکته می‌تواند برای کشورهای شمال افغانستان و آسیای مرکزی به عنوان یک تهدید جدی امنیتی مطرح شود و آنان می‌خواهند با پیمان‌های مشترک از سرازیر شدن نیروهای افراطی به این کشورها تا حدودی با اقدام جمعی جلوگیری کنند."

آقای جعفری تاکید کرد که بخشی از راه حل معضل سیاسی – امنیتی افغانستان باید در داخل این کشور جستجو شود و هرگاه چنین کاری صورت نگیرد، همانند نشست‌های قبلی کشورهای منطقه، سازمان ملل متحد و سایر نهاد ثمربخش نخواهد بود.

رامش سالمی، کارشناس سیاسی، به صدای امریکا گفت که اوزبیکستان یکی از پنج کشور آسیای میانه است که در مورد وضعیت امنیتی افغانستان به شدت نگرانی دارد.

آقای سالمی افزود:"این نشست روی سه محور اصلی متمرکز خواهد بود. اقتصاد، امنیت و همکاری‌های بین‌المللی. احتمال رایزنی در مورد شناختن طالبان به عنوان یک حکومت مشروع اندک به نظر می‌رسد، اما طالبان مشتاقانه از این نشست استفاده خواهد کرد."

ویس ناصری، یک تحلیلگر سیاسی دیگر، به صدای امریکا گفت که یکی از راه‌های مناسب برای حل مشکل افغانستان تدویر کنفرانس‌های منطقوی و بین المللی است تا همه جوانب داخلی و خارجی گردهم آیند تا اجماع بین‌المللی و ملی برای ثبات در این کشور شکل بگیرد.

به گفتۀ آقای ناصری، باید در چنین نشست‌ها، روی ایجاد یک حکومت فراگیر و ملی توافق صورت گیرد؛ حکومت یک گروه بر افغانستان خاتمه یابد؛ به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان احترام گذاشته شود و طالبان نیز ارتباط شان را با گروه‌های تروریستی قطع کند.

اوزبیکستان کشوری است که در طیف وسیعی از مسایل با طالبان تعامل دارد و آنان را "واقعیتی می‌داند که باید پذیرفته شوند" اما تاکید کرده است که حکومت موقت طالبان را پیش از جامعه بین المللی به رسمیت نخواهد شناخت."

نه ماه از حکومت طالبان بر افغانستان سپری می‌شود، اما هنوز هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است، در حالی که طالبان بارها تاکید کرده اند که جامعۀ بین الملللی باید حکومت آنان را به رسمیت بشناسد.

پیش از این، امریکا و کشورهای غربی به رهبران طالبان گفته بودند که اگر در پی‌کسب مشروعیت بین الملی اند، باید حکومت همه‌شمول ایجاد کنند؛ به حقوق تمامی شهروندان افغانستان، به شمول زنان، دختران واقلیت‌ها احترام بگذارند و روابط شان را با گروه‌های تروریستی چون القاعده قطع کنند.

XS
SM
MD
LG